Дослідження показало, що організм чоловіків краще підходить для високовуглеводної їжі, тоді як жінки краще справляються з продуктами для сніданку з високим вмістом жирів.
Корисний сніданок відрізняється для чоловіків і жінок / Колаж УНІАН, ua.depositphotos.com
Чоловіки і жінки повинні вибирати різний тип сніданку, якщо вони хочуть схуднути. Як пише Health.com, нове дослідження, опубліковане в журналі Computers in Biology and Medicine, показало, що організм чоловіків краще переробляє енергію з високовуглеводної їжі зранку, тоді як жінки краще справляються зі сніданками з більш високим відсотком жиру.
“Жінки віддають перевагу жирам після голодування, а чоловіки – вуглеводам, тобто жінки можуть отримати більше користі від сніданку, що містить дієтичні жири, наприклад, яйця з авокадо, тоді як чоловіки бачать більшу користь від ранкового прийому їжі, що містить вівсянку та фрукти”, – сказала дієтологиня Елізабет Шоу в інтерв’ю Health.
Так, дослідники створили модель, щоб подивитися, як метаболізм здорових молодих чоловіків і жінок реагує на вживання їжі з вуглеводами та жирами після голодування протягом 12-14 годин (вночі). Виявилося, що організми чоловіків і жінок по-різному реагують на їжу, в основному через метаболічні відмінності в тому, як кожна стать спалює жир.
Відео дня
“Згідно з нашою моделлю, жінки розщеплюють приблизно на 20% більше жиру у своїй жировій тканині, що призводить до більш високого рівня гліцерину [цукру] в кровотоці для використання печінкою”, – сказала автор дослідження Стефані Або. – “Навпаки, чоловіки зазвичай більше покладаються на глюкозу для отримання енергії, яку вони зберігають в основному у своїх м’язах і печінці”.
Іншими словами, після нічного голодування запаси цукру в крові у чоловіків більше виснажені, ніж у жінок. Чоловіки можуть поповнити ці запаси багатою на вуглеводи їжею вранці, але жирна їжа може бути особливо корисною для жінок – організму потрібно більше часу, щоб засвоїти ці жири, тому організм жінки може підтримувати рівень енергії та спалювати запаси глюкози в цей час, сказала Або.
Водночас людям слід враховувати індивідуальні потреби свого здоров’я, перш ніж вносити будь-які зміни у свій раціон, включно зі збільшенням споживання жирів, каже дієтологиня Еллісон Чайлдресс.
Також важливо зазначити, що моделювання цього дослідження проводилося на здорових людях, тому не зовсім зрозуміло, чи може таке харчування бути корисним для контролю ваги у людей з ожирінням або іншими хронічними захворюваннями.
Раніше дієтологи назвали найкращий період часу для сніданку.