
Говорячи про вміст кофеїну у каві, треба передусім враховувати розмір порції.
Іноді звичайна кава може містити більше кофеїну, ніж еспресо: уся справа в об’ємі напою / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, УНІАН
Любителі кави, попиваючи напій, часто замислюються, скільки кофеїну міститься у їхній чашці. Видання Jason Deegan спробувало розібратися з цим питанням.
Зазначається, що еспресо відрізняється від звичайної кави способом заварювання. Еспресо – це, по суті, концентрована форма кави, яку готують шляхом пропускання гарячої води крізь дрібно змелену каву під високим тиском. Оскільки для заварювання еспресо беруть більше співвідношення кавової гущі до води, то воно містить значно більше кофеїну порівняно зі звичайною кавою.
За даними Міністерства сільського господарства США, 100 грамів еспресо містять близько 212 міліграмів кофеїну, тоді як така ж кількість кави, завареної у звичайний спосіб, містить лише 40 міліграмів кофеїну. Однак ви, ймовірно, не п’єте 100 грамів еспресо за раз, тож в організм весь цей кофеїн не потрапляє.
Відео дня
Стандартна порція еспресо об’ємом 30 мл містить близько 63 міліграмів кофеїну. Для порівняння, 225 мл завареної кави містить близько 96 міліграмів кофеїну. Тож, хоча еспресо більш концентроване, фактичний вміст кофеїну в типовій порції завареної кави все одно може бути вищим.
Читайте також:
Що не можна залишати в авто у спеку: названо 10 речей, що можуть стати небезпечними
У США виявили родовище літію вартістю 1,5 трильйона доларів: чому він є таким цінним
Що не можна робити з телефоном під час зарядки: 10 небезпечних помилок
Тому, порівнюючи вміст кофеїну в еспресо та у звичайній каві, потрібно пам’ятати про розмір порції: порція еспресо набагато менша за звичайну чашку завареної кави.
Велика чашка кави із крапельної кавоварки зазвичай становить 16 унцій, що приблизно еквівалентно трьом порціям еспресо. Це означає, що звичайна чашка завареної кави може містити до 200 міліграмів кофеїну , що значно більше, ніж у типовому напої на основі еспресо.
Однак якщо ви любите міцніші напої еспресо, такі як потрійний лате або ред-ай , ви можете отримати набагато сильніший кофеїновий ефект. З трьома порціями еспресо ви отримаєте близько 190 міліграмів кофеїну, що ближче до великої чашки кави.
Що вибрати – еспресо чи звичайну каву – залежить від ваших потреб у кофеїні. Якщо ви віддаєте перевагу більш насиченому напою, але у меншій кількості, – обирайте еспресо. А якщо ви прагнете більшого, тривалішого кофеїнового заряду – звичайна чашка завареної кави, ймовірно, матиме кращий ефект.
Раніше УНІАН розповідав, що не можна додавати у каву. Певні інгредієнти можуть перебивати насичений натуральний смак напою, повністю псуючи його. Експерти назвали продукти, яких ніколи не слід додавати до кави. Зокрема, це продукти з високою кислотністю, як-от фрукти.
Власниця кавового бізнесу Лайла Гамбарі категорично не радить додавати червоних фруктів з високою кислотністю. Причина у тому, що коли ви до кави додаєте ще й молоко – воно може згорнутися. Також не варто лити у свій напій штучні вершки, у яких багато гідрогенізованих олій, сумнівних згущувачів та інших хімічних речовин.
Ще один не найкращий вибір – штучні підсолоджувачі. Вони можуть зробити каву смачнішою, але зашкодять вашому здоров’ю. Експерти вважають, що кавовий ритуал повинен підтримувати ваше загальне самопочуття чистими, корисними інгредієнтами, які заряджають енергією та живлять, а не хімічними речовинами, які можуть бути шкідливими для вашого здоров’я.