Понеділок, 13 ЛипняПерший регіональний

Рецепт панської куті на Святвечір

Багата, щедра чи голодна. Все це назви куті, яку готують до православних різдвяно-новорічних свят в Україні. Нашим читачам ми підготували  особливий рецепт куті, панський, який готують саме на Святвечір.

Слово “кутя” бере свій початок ще з Давньої Греції і перекладається як “варене зерно”. Ця страва завжди була присутня на столі в Різдво, Водохреща та Новий рік. Та для кожного свята існує окремий спосіб приготування. Багату кутю з різними інгредієнтами готують у Святвечір, щедру з додаванням вершкового масла, вершків або молока на Новий рік, голодну кутю, яка в основному складається із зернової основи і підсолоджувана на Водохрещення.

Святу вечерю розпочинають з головної страви – щедрої куті, яку на стіл мала подавати лише господиня. Смакуючи кутю, люди програмують себе на багатство, щедрість і достаток для всієї родини.

На Різдво також готують кутю за особливим рецептом, який називається панський. Основний компонент –  колива – тобто зерно, що є символом вічного життя. Пшеницю перемішують з маковим насінням – символом невинно пролитої крові.

Для приготування вам знадобиться:

500 г пшениці (або 2 склянки вже звареної, купленої на базарі), 150 г жовтих родзинок і 50 г кураги, 200 г волоських горіхів, 100 г мигдалю, 200 г маку.

Добре промийте пшеницю і накрийте полотниною, відкладіть 12-16 годин, поки добре не набрякнуть паростки. Родзинки, порізані на шматочки курагу та горіхи замочіть на 5-10 хвилин у невеликій кількості не дуже гарячої води (можна окремо, а потім відцідити і змішати).

Після цього додайте «пророщену» пшеницю у суміш волоських горіхів, мигдалю, родзинок і кураги. Мак залийте теплою водою і добре розітріть у мисці макогоном чи дерев`яною ложкою. Змішайте все з маком.

Залийте теплою чистою водою. Додайте трохи меду або цукру – але небагато, бо родзинки дуже солодкі меду для більшої солодощі, хоча і без цього правильна кутя вже повинна бути досить солодка від родзинок, так що не перестарайтеся з солодкістю і з кількістю меду.

Олена Імшеницька, кухар ресторану української кухні «Пан Атаман» каже, що треба на ніч перед Різдвом обов’язково замочити мак, потім зранку його півгодини проварити і перебити в толоці таким чином, щоб мак розкрив себе і виділив біле молоко.

Заправляють кутю солодким соусом  з узвару та рідким медом – символом Божого слова та чистоти.

У панську кутю можна додавати численні сухофрукти, розпарені та подрібнені, варені, заморожені ягоди, а також усілякі спеції та пряності за смаком. І чим більше горіхів і родзинок, тим краще.

 

Ввечері шостого січня, після того як засяє на небі перша зірка, діти можуть понести кутю своїм хресним батькам, онуки – бабусям і дідусям. При цьому не забувайте супроводжувати частування співом щедрівок, побажаннями добра, здоров’я і благополуччя!

 

Елеонора Гуськова

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *