Четвер, 7 ГрудняПерший регіональний
Shadow

Херсонські кавуни корисні для здоров’я

Херсонський кавун – це не просто назва солодкої ягоди, це певний бренд регіону. Саме зараз у полях Херсонщини активно збирають справжній багарний кавун, який виріс не під плівкою у теплиці, а у полі під променями південного сонця. Такий кавун набагато смачніший і корисніший за ранні сорти.

Солодка ягода може стати пігулкою від усіх хвороб, якщо вирощена без застосування «хімії», кажуть фахівці. Знижує рівень холестерину, покращує роботу нервової системи, сприяє виведенню токсинів – це не весь перелік корисних властивостей кавуна, розповідає лікар-гастроентеролог Тетяна Бондаренко:

«У нашому регіоні кавун – це продукт номер один під час літа. Кавун цінний в першу чергу своїми властивостями. На 80% він складається з води, решта – клітковина.

У спеку кавун – ідеальний продукт для боротьби з обезводненням організму, допомагає нормалізувати роботу кишково-шлункового тракту.

Також кавун – це ідеальний сечогінний засіб, який не виводить калій з організму.

Кавун багатий на антиоксиданти і допомагає боротися зі стресами, сприяє тому, щоб не розвивалися хронічні захворювання.

Кавун містить магній, який сприяє засвоєнню кальцію та попереджує розвиток остеопорозу. Також наявність магнію у солодкій ягоді допомагає боротися зі стресами.

Кавун понижує рівень холестерину у крові, а значить ефективний у боротьбі з серцево-судинними захворюваннями, м’яко понижує артеріальний тиск.

Кавун допомагає боротися з надлишковою вагою».

ЯК ПРАВИЛЬНО ВЖИВАТИ КАВУН?

Лікар-гастроентеролог Тетяна Бондаренко рекомендує вживати кавун як окрему їжу.

«Кавун не варто куштувати після солоного, оскільки це сприятиме затримці води в організмі.  Протягом дня  радить з’їдати до 2,5 кг кавунової м’якоті. Також кавун цінний ще для шкіри та зору, оскільки містить бета-керотин і вітамін С, що зміцнює імунітет».

НЕ РЕКОМЕНДУЄТЬСЯ давати кавун дітям до 2-х років і людям, які страждають на цукровий діабет та мочекам’яну хворобу.

ПРО МІФИ

У народі кажуть, що протягом сезону кожен має з’їсти до 100 кг кавуна. Адже лише так у повній мірі можна наситити організм корисними речовинами і не хворіти цілий рік. Цей міф лікар-гастроентеролог Тетяна Бондаренко спростовує: «Стіл має бути багатим на різноманітні продукти. Лише тоді наш організм отримає усе необхідне для повноцінного розвитку та життєдіяльності».

Спілкувалася Елеонора Гуськова

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *