Субота, 22 СічняПерший регіональний
Shadow

Без ковбаси, мінімум цукру: нове меню у херсонських освітніх закладах

меню

Обмежена кількість солі та цукру, виключення ковбасних виробів, сосисок, кондитерських виробів і натомість – збільшені норми споживання молока, кисломолочних продуктів, м’яса, риби, круп, бобових, овочів – херсонські заклади освіти поступово переходять на нове меню.

Начальниця управління освіти міськради Наталя Журженко ознайомилася сьогодні, 11 січня 2022 року, із тим, як школи та садочки впроваджують реформу шкільного харчування.

“Ми знаємо, що з 1 січня уже в повному обсязі вступили в силу нововведення, які стосуються харчування в закладах освіти. Вони є обов’язковими для шкіл для садочків і ґрунтуються, у першу чергу, на принципах здорового харчування”, – підкреслює Наталя Журженко.

За її словами, особливостями оновленого меню є те, що воно розподіляється на тижневе та сезонне: “Раніше меню складалося на два тижні, зараз же – на один, плюс, наразі, згідно рекомендацій Міністерства освіти і науки України, маємо окремо меню осіннє, меню зимове і т.д.”

Директор школи-родини №39 Ольга Маренчук, яку сьогодні відвідали представники управління освіти, коментуючи нововведення, зауважує: нові підходи до харчування вивчалися заздалегідь.

“Акцент робиться на зменшення об’ємів споживання цукру та солі, додається багато цікавих страв, в основі яких нежирна свинина, телятина, курятина, кисломолочні продукти, овочі та фрукти”, – говорить Ольга Маренчук.

Наталя Журженко, зі свого боку, відзначає, що за складання меню відповідальна обслуговуюча організація з урахуванням технологій, розроблених МОНу, однак управління освіти тримає ці процеси на постійному контролі.

Що ж стосується оновленого меню у дитячих садочках, то тут організація харчування повністю лежить на управлінні освіти та керівниках закладів.

“Ми провели колосальну роботу з медичними працівниками, вихователями, кухарями, спеціалістами Держпродспоживслужби, аби в результаті отримати оновлене меню. До речі, саме в садочках суттєво змінився набір продуктів, які коштують дещо дорожче – звідси і підвищення вартості харчування”, – коментує Наталя Журженко.

Директор дитячого садочку №5 Любов Тимошевська зазначає, що діти змалку повинні розуміти, що саме вони споживають, адже від цього залежить їхнє здоров’я.

“Тому наша мета – виховати культуру вживання саме здорової їжі. Але вона має прищеплюватися дітям не лише у школі чи садочку. Важливо, щоб і батьки були також у цьому зацікавлені”, – переконана Любов Тимошеська.

Довідка. Нове меню складається зі 160 страв, які використовуватимуть залежно від кратності харчування для кожного окремого закладу освіти. Воно містить як традиційні українські страви, так і популярні страви різних кухонь світу.

Вперше до шкільного меню внесли безглютенові позиції, також збільшили кількість фруктів і м’яса в раціоні. Меню розробляли в межах норм, які рекомендовані фахівцями МОЗ та відповідають політиці World Health Organization Ukraine.

Нагадаємо, раніше Уряд затвердив нові норми та порядок організації харчування у закладах освіти.

Пресслужба Херсонської міської ради

Хочете отримувати найважливіші новини? Підписуйтеся на наш канал в ЮтубіTelegram та Instagram.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *