Четвер, 28 БерезняПерший регіональний
Shadow

Херсонці мають знати, чому курс долара падає, а ціни ні

Перший понеділок зими долар розпочав з рекордного падіння. Двадцять три, дев’яносто сім – такий курс гривні до долара встановив Національний банк України на 2 грудня 2019 року. А це – найнижчий показник за майже чотири останні роки.

Чому зміцнюється гривня, як довго це триватиме і чи варто очікувати херсонцям, що  товари стануть дешевшими, пояснив Юрій Бездетко, доцент кафедри фінансів і кредиту Херсонського національного технічного університету:

«НБУ згладжує щоденні коливання, але є поняття тренда. У нас є надлишок іноземної валюти, тому валютний курс долара буде падати. Однією з причин зміцнення національної валюти є те, що іноземці скуповують українські ОВДП (облігації внутрішньої державної позики) – це цінні папери, які випускає міністерство фінансів, і які обіцяють інвесторам високу дохідність – понад 15% річних. Як довго це триватиме, я думаю, що до кінця цього року попит на позики повинен впасти, тому долар може трошки піднятися, приблизно до 25 гривень.

В економіці ніколи не буває або добре, або погано. З одного боку те, що долар падає – добре. Адже це один з елементів боротьби з інфляцією. Щоб не говорили, але іноземні товари стають дешевшими. Ще один фактор: Україні потрібно платити за зовнішні борги. Уряд купує іноземну валюту, тому чим менше курс долара, тим менше нам потрібно витрачати грошей на закупівлю валюти, щоб розрахуватися з боргами.

Негативно падіння курсу вплине на експорт. Але зменшується не тільки експортна виручка, але і ВВП (валовий внутрішній продукт).

Наразі ті ціни, які в нас є, сприяють розвитку економіки в Україні. Щодо політичної ситуації, то вона досить ризикована, але у нас висока ставка на ОВДП».

Херсонці вже звикли, що в багатьох випадках зростання цін на ті чи інші товари пояснюють подорожчанням долара. Як правило, це стосується імпортних товарів, але й багато українських виробників часто “нарікають” на долар. Але в цьому році долар падає, а ціни при цьому не те що не знижуються, а часто продовжують рости. Причому на деякі товари – досить суттєво.

Приміром гречка, на початку 2019 року вартість одного кілограму крупи була на рівні 16,33 грн. Зараз ціна на гречку у херсонських супермаркетах становить 26,50 грн.

Значно підвищились ціни і на інші товари. Юрій Бездетко, пояснює це наступним чином:

«Коли відбувається ревальвація, гривня зміцнюється, наші торгові мережі не поспішають міняти цінники. Вони знають, що населення до них звикло, продавці знайшли платоспроможність. Також розуміють, що зменшивши ціну, вони не досягнуть адекватного збільшення оборотів, обсягу проданих товарів. Тобто після зниження цін, люди не будуть більше купувати. А якщо й стануть трохи більше, то не в тій пропорції, щоб забезпечити потрібний прибуток».

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *