Понеділок, Вересень 23Перший регіональний

Історія успіху Устричного Барона

Існує чимало людей, які намагаються змінити власне життя на краще. Шлях чи метод для цього кожен обирає різний. Одні готові платити чималі кошти за мотивуючі тренінги. Їздять, слухають, а зробити крок назустріч власним бажанням так і не наважуються. Інші читають розумні книжки. Стають такими обізнаними, але життя чомусь не покращується. Тому що далі, ніж вести філософські роздуми, вони не ладні. А є ще один тип людей. Таких мало. Вони беруть відповідальність за своє життя, бо розуміють, що іншого разу ніколи не буде, потрібно займатися тим, що ти любиш. І навіть, коли навколо «добрі» люди кажуть, що в тебе нічого не вийде, все одно рухаються вперед. Таким є Андрій Пігулевський, власник і засновник єдиної в Україні устричної ферми “Устриці Скіфії».

Спочатку він почав захоплюватися устрицями як гастрономічним продуктом, коли експерементував з дієтами і був сироїдом. Це було кохання з першого погляду! Так відбувалося з півроку до тих пір, поки устриці не зникли з магазину. Куштувати у ресторанах було дорого, тому він вирішив знайти постачальника з Франції і імпортувати продукцію до України. Для цього Андрій Пігулевський вирушив до лазурного узбережжя і залишився там на півроку. Аби отримати досвід і знання, йому доводилося працювати безкоштовно на різних устричних фермах. Проте витрачений час дав свої результати. На Україну він повернувся зі знаннями і твердою впевненістю зробити щось подібне.

До 2013 року намагався налагодити виробництво устриць у Криму. Через окупацію півостріву переїхав у Херсонську область, а потім до Тилігульської затоки, що межує з Миколаївською та Одеською областями. Там створив першу і поки що єдину устричну ферму «Устриці Скіфії».

Минулого року ферма виробила близько 17 тон  устриць, які поставляють у великі торговельні мережі та ресторації під брендом «Чорноморські устриці», або «Устриці Скіфії».

«У Чорному морі поширений вид плоскої нативної устриці. Ми завезли перший посадковий матеріал, щоб відродити той біологічний вид, який у нас завжди був. Це масштабний проект. Адже саме цей вид устриці занесений до Червоної книги. У Чорному морі залишилося всього-на-всього кілька тисяч екземплярів. І якщо вдасться втілити цей проект, то за 10 років ми зможемо говорити про конкретні результати і презентувати українському споживачу чорноморську нативну устрицю, якою зокрема пирували і Скіфські царі,» – розповідає Андрій Пігулевський.

Устричний Барон запевняє, що устрицю можна і потрібно вживати у сирому вигляді, її смак настільки різноманітний і багатий, як вино. І якщо, ви будете уважними, то зможете розпізнати присмаки дині, огірка, горіху, оливи та інші. А ще устриця корисна для здоров’я, адже в ній міститься уся таблиця Менделєєва.

Пігулевський переконаний, що усі люди поділяються на дві категорії. Ті, які обожнюють устриці, і ні, які ще їх не спробували.

Тисячами років Південь України був устричним раєм. До 1907 року саме наше узбережжя було найбільшим експортером устриць у світі – 11-13 мільйонів устриць щороку відправляли за межі тодішньої Царської Росії. А зараз відроджується забуте старе і ми спостерігаємо, як процвітає культура споживання устриць. Куштуйте устриці і залишайтеся здоровими і щасливими.

Нехай все буде Bon Appetit!

Елеонора Гуськова

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *