Не тільки червона риба, а й борщ може стати «делікатесом» для багатьох українців. Буряк, картопля, цибуля, морква та капуста – стандартний овочевий набір на борщ. Восени він здорожчав майже вдвічі. Журналісти «Першого регіонального» вирішили перевірити, скільки саме коштують овочі на борщ на одному з місцевих ринків.
Якщо ж у травні цибуля була дорожчою за банани, середня ціна за кілограм становила 40 гривень, то зараз вона здешевшала в рази – 10 гривень за кілограм.
Чого не скажеш про картоплю, зараз на неї «червона ціна» – 16 гривень за кілограм. Продавчиня Наталя пояснює це тим, що цього року на картоплю не врожай, як на Херсонщині так і по всій Україні.
Наталя: “Урожай картоплі набагато гірший, ніж торік, багато мілкої картоплі – її продаємо по 13 гривень, а велику, гарну – по 17 гривень”.
Ціни на буряк, моркву та капусту порівняно з минулим роком зросли вдвічі. Наразі в середньому буряк коштує – 15 гривень, морква та капуста – 10 гривень.
І це тільки овочевий набір. Ще містянам треба буде витратитися, як мінімум, на олію та томат.
Херсонець Сергій розповідає, що головний у їх сім’ї за приготування борщу саме він. Його родина любить м’ясний борщ. Для приготування зазвичай купує свинину – найдорожчий інгредієнт у його страві.
Сергій: “Готую борщ раз на тиждень. Не довіряю цю справу ні дружині , ні донці. Для приготування 3 літрової каструлі борщу витрачаю приблизно 70 гривень. Порівняно з минулим роком – ціни «кусаються»”.
Відома кулінарна блогерка – Олеся Маркітан поділилася з нашими журналістами своїми фірмовими рецептами борщу. У її «арсеналі», як пісні, так і м’ясні борщі, але витрати на них, за її словами майже однакові.
Олеся Маркитан: “Моя родина любить більш пісні борщі. Їх рецептів у мене надзвичайно велика кількість.
Це і борщ з буряком і щавлем.
“Бабусин зелений борщ”
Борщ з додаванням квашеного буряка.
Один із моїх фірмових, який обожнює уся моя родина – борщ з карасів. Додаю до нього стандартний набір овочів і, звісно, з півкілограма карасів. Для заощадження часу, влітку консервую борщову приправу з овочів. Приблизна вартість такого борщу – 60 гривень. Якщо варю борщ на м’ясному бульйоні, то це обов’язково має бути м’ясо на кісточці. Вартість м’ясного приблизно також 60-70 гривень.”
А на останок приємний бонус для наших читачів. Рецепт фірмового борщу з карасями від Олесі Маркітан:
Особливо смачно, коли карасі з ікрою. Бажано, аби вони невеликими тому що у них ще м’які дрібні кісточки в спинці, які стають непомітними після теплової обробки.
Буряк 300 г
Білокачанна капуста 600 г
Цибуля ріпчаста 200 г
Морква 200 г
Квашена капуста 300 г
Корінь петрушки 100 г
Курячий бульйон 5 л
Суха червона квасоля 50 г
Рослинна олія 6 столових ложок
Томатна паста 50 г
Цукор 50 г
Яблучний оцет 1 столова ложка
Морська сіль 1 кг
Карась 5 штук
Петрушка 8 г
Селянська сметана 100 г
Сіль за смаком
Перець чорний мелений за смаком
Буряк запекти на морській солі при температурі 100 градусів протягом 2 годин. Квасолю замочити в холодній воді на ніч. Промити, залити водою, довести до кипіння під кришкою і поставити в духовку – готувати 40 хвилин при температурі 180 градусів. Нарізати соломкою запечений буряк, білокачанну капусту, ріпчасту цибулю, моркву і корінь петрушки. Капусту трохи обсмажити на олії і припускати з додаванням томата і курячого бульйону. 700 мл курячого бульйону довести до кипіння, додати білокачанну капусту і варити 15 хвилин.
Заправити запеченою квасолею, цукром, сіллю, чорним меленим перцем і яблучним оцтом і зняти з вогню. Карасів засмажити на олії до хрусткої скоринки. Борщ налити в тарілку або керамічний чавунець, посипати подрібненою зеленню. Смажених карасів нанизати на шпажку і подати окремо.
Як бачимо, херсонці відчули, що ціни на овочеву корзину для борщу цієї осені зросли майже вдвічі. Але якби там не було, ми бажаємо вам смачного!
Катерина Чобітько