П’ятниця, Грудень 6Перший регіональний

 «Солодка» пастка: як не стати жертвою цукрового діабету

Сьогодні, 14 листопада, Всесвітній день боротьби з діабетом – одне із найпоширеніших захворювань у світі.

Метою Всесвітнього дня боротьби з діабетом є підвищення поінформованості про діабет – не тільки про кількість хворих, але і про те, яким чином можна запобігти розвитку цієї хвороби. Саме з цієї нагоди сьогодні  в поліклініці №1КНП «Херсонська міська клінічна лікарня ім.Є.Є.Карабелеша» були проведені профілактичні заходи. Усі бажаючі херсонці мали змогу прийти та безкоштовно перевірити свій рівень цукру, отримати розрахунок індексу маси тіла та консультацію лікаря-терапевта.

За словами Світлани Мельник, лікаря-ендокринолога, цукровий діабет характеризується стійким підвищенням рівня глюкози у крові, може виникнути у будь-якому віці і продовжуватися протягом всього життя. Чітко прослідковується спадкова схильність, однак реалізація цього ризику залежить від дії багатьох факторів, серед яких лідирують ожиріння та гіподинамія.

Щоб знизити ризик виникнення діабету лікарі рекомендують суттєво зменшити споживання або взагалі відмовитися від додавання цукру, а також попередньо оброблених продуктів харчування, включно з обробленими зерновими продуктами (борошно, білий рис). Краще — замінити на цільнозернові.

Світлана Мельник: «Збільшуйте споживання клітковини — овочів та фруктів. Фрукти та овочі, які не містять крохмалю, повинні становити щонайменше половину щоденного раціону.

Бобові культури (сочевиця, боби, нут, горох) також містять багато клітковини та корисного для здоров’я рослинного білка. Люди, які їдять багато продуктів з високим вмістом клітковини, як правило, отримують менше калорій, не набирають надмірної маси тіла, а отже, мають менший ризик розвитку діабету.

Одне з головних правил правильного харчування— необхідність їсти кілька разів на день — бажано не менше 3-5 разів, але в маленьких пропорціях і в один той самий час.

Не забувати про водний режим (1,5-2 л чистої води на добу)».

Крім того, лікарка зауважила, що харчування має бути різноманітним:

« Існує правило тарілки.

Половина тарілки  – овочева зона (продукти з низьким вмістом крохмалю.

Перша чвертьтарілки – вуглеводна зона (продукти, що містять крохмаль.

Друга чвертьтарілки  – білкова зона (м’ясні продукти).

Сніданок обов’язковий. Він повинен бути повноцінним і різноманітним — кави з булочкою з сиром явно недостатньо. Найкращий варіант – повернутися в дитинство до вівсянки і гречки – кому що до вподоби. Якщо з ранку часу немає, та й нікому готувати, можна перекусити яблуком, бананом або йогуртом. Добре з’їсти яйце в круту або омлет і замість кави випити чашку свіжозавареного чаю, краще зеленого і, зрозуміло, що цукру.

Харчуйтеся за графіком. На роботу, до інституту можна захопити пшеничний хлібець, батончик з мюслі, суміш сухофруктів з горіхами, яблуко або шматочок сиру. Все це допоможе протриматися до обіду в гарному настрої. Тим, хто працює в нічну зміну, від прийому їжі відмовлятися не можна».

Катерина Чобітько

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *