Середа, 6 ГрудняПерший регіональний
Shadow

Шафран, який збирають на Херсонщині, блокує ракові клітини

Село Любимівка Каховського району Херсонської області називають маленькою Голандією. Кілька років поспіль сюди приїжджають туристи, щоб помилуватися цвітінням голандських тюльпанів, королівських лілій і лаванди. А в жовтні, коли природа готується відпочивати, тут пробуджується крокус-сатівус – це ніжна квітка, з якої виготовляють найдорожчу спецію в світі – шафран.

Зараз у господарстві триває активна фаза роботи: з ранку жінки виходять у поле і з чистими думками приступають до збирання квітів крокусу-сатівусу, якими засаджено понад 4 га землі.

 

Рослина не вибаглива у вирощуванні, немає шкідників, не хворіє і не потребує якогось особливого догляду та застосування хімічних добрив. Може рости навіть в таких посушливих регіонах як Херсонська область.

 

Щоб виготовити один грам спеції, необхідно зібрати 200 квіточок крокусу-сатівусу, кожна з яких містить лише по три рильця, обережно видалити їх і засушити у спеціальній духовій шафі. Це дуже трудомісткий процес. Тому не дивно, що один грам спеції такий дорогий і коштує в межах 5 доларів.

Олег Демченко впевнений, крокус-сатівус – це квітка з інших світів, адже були випадки, коли цибулина давала паростки  навіть без води і грунту.

З листя крокусу-сатівусу готують варення, а сам шафран використовують у кулінарії: додають у страви, випічку, роблять настоянки. Популярністю користується і мед. А ще шафран має унікальні лікувальні властивості: зміцнює імунітет, корисний при профілактиці серцево-судинних захворювань, має потогінну, антиспазматичну та стимулювальну дію, бореться з раковими клітинами.

«Ми співпрацюємо з Харківським фармацевтичним університетом, який має тісні наукові зв’язки з Литовським інститутом раку. Вони зробили витяжки з нашого  шафрану, який росте на Каховщині, дослідили його і дійшли висновку, що він має речовини, які блокують ракові клітини молочної залози та шкіри. Тому українцям необхідно відновити культуру споживання шафрану, яка була втрачена роками,» – каже засновник фермерського господарства «Шафран Любимівський» Олег Демченко.

Крокус цвістиме ще місяць, тому кожен бажаючий, хто планує відпустку, може завітати на Херсонщину і помилуватися цією ніжною красою та відчути аромат квітки, який неможливо передати фотокамерою.

Елеонора Гуськова, фото автора

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *