Вівторок, 29 ВересняПерший регіональний
Shadow

Як обрати безпечні ранні овочі та зелень

Навесні нам так хочеться скуштувати молоді овочі та зелень, якими заповнюються полиці магазинів і ринків. Та чи такі вже безпечні молоді огірки та капуста?

Прес-служба Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області роз’яснює, на що потрібно звертати увагу під час купівлі овочів та зелені, що продаються навесні.

Насправді нітрати і пестициди є у всіх ранніх овочах, навіть тих, які вирощені на власному городі. Тому що нітрати – це для людей отрута, а для овочів і рослин взагалі це матеріал (азот), який дає змогу овочам швидше та краще рости. Азот овочі поглинають з будь-якого ґрунту так як він там знаходиться.
Пестициди – це ті препарати, якими обробляють овочі від різного роду шкідників. Пестициди, як правило, знаходяться на поверхні овочів, їх потрібно ретельно змивати теплою водою.

Декілька правил вибору ранніх овочів:

1.Овочі, які найбільше накопичують в собі нітрати: редис, салат, шпинат, молода капуста та кріп. Менше акумулюють в собі нітратів кабачки, морква, огірки, цвітна капуста, броколі.
2.Пам’ятайте , які частини овочів накопичують найбільшу кількість нітратів. У огірках та кабачках найбільше накопичується їх біля плодоніжки та у шкірці, тому з них треба її обрізати. Капуста накопичує їх у верхніх листочках, редис – біля хвостика знизу, а в салаті та зеленій цибулі – біля корінця, перці, баклажани та помідори – біля плодоніжки. Картопля, морква найбільше накопичує нітратів у шкірці. Ось чому саме вказані місця у ранніх овочах необхідно зрізати, якщо хочете отримати найменшу дозу нітратів.

Будьте уважними і звертайте увагу на зовнішній вигляд овочів:

-свіжі доброякісні огірки мають бути темно-зелені з твердою шкіркою, плоди залежно від сорту з пухирцями або гладенькі.
– редис має бути без жовтих чи інших плям, зелень також темно-зеленого кольору без зім’ятого чи прив’ялого листя.
– молода капуста повинна бути легкою та твердою, її верхні листочки – блискучими та соковитими, а не тьмяними та засохлими.

Перед вживанням необхідно правильно підготувати свіжі овочі та зелень. Що цікаво – перед вживанням звільнити овочі від нітратів повністю нереально, але зменшити їх кількість цілком можливо.

Щоб досягти цього, необхідно:

– старанно вимити овочі в нехолодній воді та залишити їх на 20 хвилин у воді, потім воду необхідно поміняти та змочити іще раз;
– не рекомендується вживати стебла кропу, петрушки та іншої схожої зелені, так як в них накопичується більше нітратів, ніж у листочках;
– у редиса та огірків краще знімати шкірку, обрізати плодоніжку та хвостик;
– при термічній обробці овочів рівень нітратів в них знижується, але отриманий відвар рекомендується злити відразу після закінчення процесу обробки;
– овочі, що не будуть піддані термічній обробці, перед вживанням збризніть лимонним соком або 9% оцтом так як кислота, яка в них міститься, має властивість знешкоджувати нітрати.

Звертаємо Вашу увагу на те, що дітям та людям похилого віку і з хронічними хворобами кишківника, вживати ранні овочі слід обережно та дозовано.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *