Вівторок, 29 ВересняПерший регіональний
Shadow

Як у Генічеському районі підприємці дотримуються карантинних вимог

Комісія, яка складається з представників ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області, радника голови Херсонської ОДА Андрія Ковальова, Нацполіції, фахівців Держпраці області, провела моніторингове обстеження закладів у Генічеську та на Арабатській стрілці.

Фахівці подивились на роботу ринку, закладів громадського харчування, торгівлі та розміщення людей.
Першим фахівці обстежили центральний ринок міста Генічеськ. До його роботи були певні зауваження.

– Хочемо відзначити, що на ринку у всіх продавців були захисні маски. Але лишається питання з їх правильним використанням. Люди носять їх на підборідді, не прикриваючи ніс. Ми робили зауваження. Запас масок у продавців був недостатній – ринок працює повних 9 годин. Тобто у продавців має бути хоча б 3 маски. У кращому випадку, їх було 2.

Відвідувачі ринків також має бути у масці, бо це місце масового скупчення людей і є можливість передачі інфекції. – зазначив начальник управління державного нагляду за дотриманням санітарного законодавства Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській області Тарас Година-Арюпін.

У багатьох відпочивальників Генічеський район асоціюється не лише з теплим морем, а й зі смачною рибою. Проте у літню спеку купувати її варто дуже обережно.

– Навесні до нас звернулось керівництво ринку і попросило провести позапланову перевірку. За її результатами ми надали припис про усунення певних порушень. Наприклад, у рибних рядах на Центральному ринку міста Генічеськ далеко не всі підприємці реалізують продукцію з використанням холодильного обладнання. Хоча риба – це швидкопсувний продукт і продавати її можна в умовах охолодження. Керівництво ринку запевняє, що вже цього літнього сезону на ринку встановлять холодильні прилавки.

Наразі рибу охолоджують за допомогою льоду або триманням у термоконтейнерах. 

Перед початком літнього сезону на ринку впорядкували розміщення продавців у рибних рядах, замінили бетонне покриття прилавків на кахель, який можна обробляти.

Щодо копченої, соленої чи сушеної рибної продукції домашнього виробництва. Документи на продукцію нам змогли показати лише кілька підприємців. А лабораторія ветсанмедицини може перевіряти продукцію лише тоді, коли на неї є документи. Керівництво ринку не повинні допускати таких торгівців до роботи на ринку. У липні ми будемо перевіряти як адміністрація ринку виконала наші приписи. У разі невиконання на них чекає до 10 тисяч гривень штрафу.

Хочу звернутись до споживачів: якщо на рибу копчену чи засолену немає документів, немає товарно-транспортної накладної, то купувати такий продукт не рекомендується. – радить в.о. начальника Генічеського районного управління ГУ Держпродспоживслужби в Херсонській області Любов Омельяненко.

Пляжі на Арабатській стрілці, через пандемію та карантин, не такі заповнені як у минулі роки. Проте це не означає, що відпочивальникам і підприємцям не треба дотримуватись певних карантинних вимог.

– Не у всіх закладах громадського харчування нам змогли показати яким саме розчином обробляються поверхні, не у всіх в наявності достатній запас захисних масок, не всюди є антисептики. Деякі продавці запевняли, що почали працювати лише кілька днів тому і не знають усіх вимог, яких вони мають дотримуватись. Так, вони виявились необізнаними щодо обробки та дезінфекції робочих поверхонь, у деяких не було в наявності антисептиків. Дехто з продавців зізнався, що не вимірює температуру тіла і не розуміє навіщо це взагалі треба робити.

Ми робимо зауваження. Якщо порушення виявлять вдруге, то будуть прийматись більш жорсткі заходи реагування. Щодо пляжів, то поки немає чітко визначених правил для відвідування в умовах карантину. Але неодноразово наголошувалось головним державним санітарним лікарем України та представниками МОЗ, що відвідувачі повинні дотримуватись соціальної дистанції 1,5-2 метри, а працівники пляжів мають бути у захисних масках. Ми побачили, що людей не так багато, тому відпочивальники намагаються тримати дистанцію один від одного. – зазначив Тарас Година-Арюпін.

У закладах розміщення відпочивальників також працюють з урахуванням рекомендацій МОЗ. Так, у їдальні відпочивальників будуть розміщувати у кілька заходів і сидіти вони будуть у шаховому порядку. На вході обов’язково проводиться термоскринінг, температуру вимірюють перед початком роботи і самим працівникам.

Рекомендації головного державного санітарного лікаря України щодо роботи:
🔷Закладів фізичної культури та спорту https://bit.ly/2zXB7RM
🔷Закладів громадського харчування https://bit.ly/2AIXHgG
🔷Готелів https://bit.ly/3eSt2MN
🔷Перукарень і салонів краси https://bit.ly/2XWZc2M
🔷Надання послуг з перевезення пасажирів автотранспортом https://bit.ly/2MCLkFD
🔷Здійснення торгівлі харчовими продуктами на агропродовольчих ринках https://bit.ly/370NFUu
🔷Здійснення торгівлі продовольчими (окрім ринків) і непродовольчими товарами https://bit.ly/30UklxZ
Усі постанови Головного державного санітарного лікаря України можна знайти за посиланням https://moz.gov.ua/golovnij-derzhavnij-sanitarnij-likar-ukraini

Прес-служба Головного управління Держпродспоживслужби в Херсонській 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *