Субота, 26 ВересняПерший регіональний
Shadow

Сьогодні відзначають Всесвітній день кавуна

3 серпня відзначають Всесвітній день кавуна. Ці серпневі заходи у першій декаді місяця мають щорічний характер. 

Цей великий фрукт родом з Південної Африки звісно заслуговує на свій великий день. Отже, давайте віддамо кавуну належні йому почесті в цей День кавуна. Солодкий і смачний кавун – одне з найулюбленіших літніх ласощів. І зрозуміло чому. Хоча він і складається на 90% з води, ця вода має дуже приємний смак. І багато-багато корисних властивостей. Посудіть самі: в кавуні багато вітаміну С та інших вітамінів і мінералів, таких як калій, мідь, вітамін B5 і вітамін А. Крім того, він є відмінним джерелом амінокислоти цитрулін, яка знаходиться в основному в білій м’якоті під шкіркою. Ця амінокислота перетворюється в нашому тілі в аргінін, який допомагає знизити кров’яний тиск, розширюючи і розслабляючи кровоносні судини. Аргінін також важливий для багатьох органів, таких як легені, нирки, печінка, імунна і репродуктивна системи, і сприяє загоєнню ран.
 
Кавун також є найвідомішим свіжим джерелом лікопіну, потужного антиоксиданту, відповідального за його червоний колір. Фактично, свіжий кавун – краще джерело лікопіну, ніж помідори.
 
Той факт, що кавун на 91 відсоток складається з води, робить його відмінним засобом для підтримки хорошої гідратації. Дуже корисна якість у літню спеку. Загалом кавун – виключно корисний фрукт, який є для більшості людей ідеальним доповненням до здорового харчування.
 

Лідер з вирощування кавунів на сьогоднішній день – Китай та Японії, де вивели квадратні кавуни, у вигляді піраміди, з жовтою м’якоттю і міні кавуни діаметром 10 см. Найважчий кавун в світі виростили в Америці і він важив 122 кг. Його форма його була не кругла, а витягнута, як у дині.

Хоч ми живемо не в Америці, але теж любимо цю ягоду, якою славиться наша Херсонщина.  Тож приєднуйтесь до святкування Дня кавуна – з’їжте його з друзями на природі або вдома, порадувавши дітей, влаштуйте конкурс на кращу страву з кавуна, приготуйте освіжаючий кавуновий лимонад. 

Рецепт кавунового лимонаду

Інгредієнти у розрахунку на 3-4 порції:

  • м’якоть кавуна – 200-300 г;

  • лимон – ½ шт .;

  • мед – 1 ст. ложка (або за смаком);

  • газована вода (без солі, барвників та інших добавок) – 500 мл;

  • м’ята – 1-2 гілочки (для подачі напою).

Приготування:

1. Зрізавши кірки і по можливості видаливши всі кісточки, нарізаємо м’якоть кавуна довільними шматками і складаємо в глибоку миску.
2. Робимо пюре за допомогою блендера або просто розминаємо будь-яким зручним способом. М’якоть кавуна дуже швидко пустить сік.
3. Отриманий кавуновий фреш перетираємо через дрібне сито, позбавляємося від залишків м’якоті.
4. Розбавляємо напій свіжовичавленим соком лимона. Дозування цитрусу регулюємо з урахуванням особистого смаку.
5. Слідом додаємо рідкий натуральний мед і енергійно перемішуємо. За бажанням замість меду можна додати в кавуновий лимонад цукрову пудру, солодкий сироп або ж зовсім обійтися без підсолоджувача. У чистому вигляді цукор краще не використовувати, оскільки його крупинки погано розчиняються в холодному напої.
6. Розливаємо нашу заготовку по прозорих келихах, за бажанням кидаємо кубики льоду, а потім розводимо напій заздалегідь охолодженою газованою водою. Концентрацію можна варіювати – чим більше в бокалі буде кавунового соку, тим більш насиченим вийде смак лимонаду.
7. Доповнюємо готовий напій листочками м’яти і дольками лимона. Подаємо кавуновий лимонад домашнього приготування негайно і насолоджуємося кожним ковтком тонізуючого напою. 

 

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *