Понеділок, 23 ЛистопадаПерший регіональний
Shadow

В Антарктиці несподівано зросла кількість імператорських пінгвінів

Численні колонії імператорських пінгвінів на берегах Антарктиди виявили з супутників, повідомляє BBC NEWS UKRAINIAN. 

На знімках з космосу їх визначають за великими плямами посліду (гуано) на морському льоді.

За підрахунками вчених, це означає зростання популяції імператорських пінгвінів на 5-10%. Зараз їхня чисельність оцінюється у 278,5 тисяч репродуктивних пар.

Це чудова подія, оскільки вважається, що культові птахи в нинішньому сторіччі опинилися під загрозою через потепління в регіоні.

Весь життєвий цикл імператорських пінгвінів тісно пов’язаний з плаваючим льодом в океані, а його площа в майбутні десятиріччя скоротиться.

Як пророкують кліматичні моделі, наслідки для них будуть важкими. Один з прогнозів припускав, що до 2100 року кількість імператорських пінгвінів скоротиться вдвічі.

Sentinel-2B

 

Британський Центр вивчення Антарктики (BAS) використав європейський супутник Sentinel-2 для сканування ділянок континенту в пошуках невідомих раніше слідів життєдіяльності імператорських пінгвінів.

На інфрачервоних знімках виявили вісім нових колоній і підтвердили існування ще трьох, виявлених раніше.

Це відкриття збільшило число відомих колоній з 50 до 61. Два виявлених місця розмноження пінгвінів знаходяться в районі Антарктичного півострова, три на заході і шість на сході материка.

Всі вони знаходяться в проміжках між раніше відомими колоніями. Схоже, що групи імператорських пінгвінів воліють триматися на відстані близько 100 км одна від одної. Розташування нових колоній підтверджує це правило.

Пингвины

 

З орбіти неможливо розгледіти окремих пінгвінів, але помітні їхні скупчення, за їхніми розмірами дослідники можуть приблизно оцінити кількість птахів.

“Це хороша новина – пінгвінів виявилося набагато більше, ніж ми думали”, – говорить фахівець BAS з віддаленого спостереження, доктор Пітер Фретвелл.

“Щоправда, в бочці меду є ложка дьогтю, – додав він. – Щойно відкриті колонії перебувають не в районах зі стабільним льодовим покриттям океану, таких, як Море Ведделла або Море Росса, а північніше, там, де крижані поля легко можуть зникнути”.

Для розмноження імператорським пінгвінам необхідний так званий “швидкий лід” – такий, що невисоко підіймається над водою і впритул примикає до берега або великих айсбергів.

Він є ідеальним місцем для відкладання і висиджування яєць, вирощування пташенят. Цей процес займає вісім місяців і відбувається з травня до грудня, коли в Південній півкулі тривають зима і весна, а товщина “швидкого льоду” є максимальною.

Решту часу пінгвіни проводять в основному у воді.

знімок

 

Якщо лід формується пізно або кришиться рано, молодим птахам доводиться починати плавати і пірнати, коли водонепроникні пір’я у них ще не відросли.

Те ж саме стосується дорослих особин, в яких щороку напередодні антарктичного літа відбувається линяння, і вони можуть потонути, якщо цей процес не завершився, а лід уже розтанув.

Лід в Антарктиці останні десятиріччя залишається в цілому стабільним, хоча в окремих місцях сталися зміни. Однак розроблені експертами кліматичні моделі пророкують в цьому сторіччі помітне танення.

Згідно з цими моделями, навіть якщо Паризьку хартію щодо клімату втілять в життя, середня температура на планеті до кінця сторіччя підвищиться на 1,5 градуси в порівнянні з доіндустріальним часом, і популяція пінгвінів зменшиться на третину.

Антарктида з космосу

 

Наразі імператорських пінгвінів відносять до “потенційно вразливих” видів за класифікацією Міжнародного союзу охорони природи. Торік вчені пропонували перевести їх до категорії “вразливих”.

Докладний звіт про результати дослідження з супутника Sentinel-2 опубліковано в журналі Remote Sensing in Ecology and Conservation.

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *