Шинка є традиційною стравою на Різдво в багатьох країнах.
Якщо ви прагнете схуднути або зберегти вагу надовго, вам слід приділяти увагу білку / фото ua.depositphotos.com
Незалежно від того, чи входить шинка у ваше меню щотижня, чи ви віддаєте перевагу подавати її тільки в особливих випадках, це м’ясо може стати частиною здорового харчування з високим вмістом білка та інших важливих поживних речовин.
Видання Eat This, Not That з’ясувало у дієтологині з Нью-Йорка Кетрін Брукінг всі переваги, недоліки, з якими ви можете зіткнутися при вживанні шинки.
Шинка – користь і шкода популярного продукту:
Відео дня
- допомагає наростити м’язи;
- може допомогти скинути вагу;
- може сприяти запаленню і підвищує ризик деяких захворювань, зокрема серцево-судинних;
- заповнює важливі мікроелементи;
- ризик вжити занадто багато цукру.
Якщо ваша мета – наростити м’язи, вам варто поєднувати силові тренування з дієтою з високим вмістом білка. Американський коледж спортивної медицини рекомендує щодня вживати близько 46 грамів на день для жінок і 56 грамів для чоловіків. Невелика порція смаженої шинки вагою 3 унції, а це приблизно 85 грамів, містить вражаючі 22,8 грама білка і містить дев’ять незамінних амінокислот.
Якщо ви прагнете схуднути або зберегти вагу надовго, вам слід приділяти першорядну увагу білку в кожному прийомі їжі.
“Дослідження показують, що вживання білка допомагає почуватися ситим упродовж тривалішого часу, що знижує ймовірність потягу до їжі та переїдання”, – каже Брукінг. “Білок необхідний для нарощування і підтримки м’язової маси, а якщо у вас більше м’язової тканини, значить, ви спалюєте більше калорій, ніж якби у вас було більше жирової тканини”.
Шинка також відносно низькокалорійна. Порція в 3 унції містить близько 230 калорій. Водночас копчені та копчено-в’ялені окости можуть сприяти запаленню і ризику захворювань.
“І в’ялення, і копчення – це форми обробки, які були пов’язані зі збільшенням вмісту деяких видів канцерогенів”, – каже Брукінг. “Багато медичних організацій, включно з Американським онкологічним товариством, рекомендують обмежити споживання переробленого м’яса, оскільки воно пов’язане з підвищеним ризиком деяких видів раку, включно з раком шлунка, товстої кишки та іншими видами раку”.
Ба більше, такі види м’яса, як шинка, які готують за високих температур, виробляють сполуки, що спричиняють запалення, так звані AGEs або кінцеві продукти глікування, згідно зі звітом 2016 року в журналі Critical Reviews in Food Science and Nutrition.
“AGEs були пов’язані з ризиками діабету, серцево-судинних захворювань і деяких видів раку”, – каже Брукінг.
При цьому 3-унцієва порція копченої шинки містить 800 міліграмів натрію, що становить близько 33% денної норми. За словами Брукінг, для деяких людей дієта з високим вмістом натрію може призвести до підвищення кров’яного тиску. За даними клініки Майо, високий кров’яний тиск може призвести до підвищення ризику серцевого нападу або інсульту.
Водночас шинка має важливі мікроелементи. Порція смаженої шинки вагою 3 унції містить 20% денної норми цинку, що підтримує імунітет, 70% денної норми селену, що підтримує обмін речовин, і є чудовим джерелом енергійних вітамінів групи В.
Іноді шинку продають у медовому обсмажуванні, через що загальне споживання цукру може збільшитися. Порція медової шинки вагою 3 унції містить близько 5 грамів доданих цукрів. Американська асоціація серця рекомендує обмежити споживання цукру до 25 грамів для жінок і 36 грамів для чоловіків на день, а порція медової шинки може дати вам близько 20% денної норми доданого цукру. Часте вживання цукру в їжу може збільшити ризик розвитку серцево-судинних захворювань і діабету.
Раніше УНІАН писав, що кардіолог розповів, від якої їжі потрібно відмовитися, щоб зберегти здоров’я серця.